Programare Web: Tot ce ai nevoie sa stii ca (viitor) Programator Web

Programator Web in 2022- Tot ce trebuie sa stii pentru a te Angaja in 12 Luni fara Matematica

Urmareste acest webinar pentru a afla tot ce ai nevoie sa stii ca (viitor) Programator Web:


Afla ce arie din Web Development ti se potriveste in mai putin de 4 minute, parcurgand acest quiz: Quiz IT


Ce reprezinta Web Developmentul?

Web Development-ul implica dezvoltarea de site-uri simple pana la dezvoltarea de aplicatii ca Facebook, spre exemplu. Deci cand vine vorba de un job, depinzand de compania la care lucrezi, munca ta poate implica foarte multe aspecte.

Pozitiile in companii difera de la una la alta. Spre exemplu multe companii posteaza un job post pentru Software Engineers, dar cerintele tehnice implica tehnologii de Web cum ar fi JS si un framework ca si React / Angular / Vue.js pentru partea de client side, iar pentru server side se cere un server side language (depinde de companie exact ce limbaj), cunostiinte in baze de date si asa mai departe.

Practic, toate tehnologiile ce le-am insirat mai sus pot fi cerute si pentru o pozitie de Web Developer / Engineer. Ca o sugestie, niciodata nu te lua dupa pozitia care se cere in titlul anuntului ci dupa tehnologiile care se cer.

Pe langa asta ai pozitii Frontend Developer / Engineer si Backend Developer / Engineer, care practic implica sa stii doar o parte din toate tehnologiile cu care a fost construita o aplicatie.

Iti recomandam sa urmaresti acest Webinar de Programare Web care te va invata tot ce ai nevoie sa stii despre ce reprezinta aceasta arie din IT, tehnologiile folosite, cererea din piata muncii, salariile din domeniu si multe alte informatii foarte relevante pentru a incepe si a te angaja ca Programator Web in IT.


Esti dornic sa incepi in Web Development? Aplica pentru o discutie Gratuita de Ghidare in Web Development cu specialistii nostri. Intra AICI: LINK


Acum haide sa vorbim pe rand despre cele doua tipuri de Web Developer: Frontend sau Backend?

#1 Frontend (Web Developer)

Un programator pe front-end se ocupa de construirea a ceea ce va vedea userul (vizitatorul site-ului), a interfetei. Daca esti mai creativ, iti place sa aranjezi, sa cauti simetria, sa creezi si sa inovezi, atunci sigur ti s-ar potrivi sa te dezvolti pe front-end.

In front-end lucrezi mult cu imaginile, tipurile de fonturi, animatiile si alte efecte placute vizual, prin care imbunatatesti interfata unui site web.

Niste exemple de limbaje / framework-uri pentru front-end ar fi:

  • HTML
  • CSS
  • JavaScript (JS)
  • ReactJS
  • AngularJS

Dintre astea iti voi enumera doar TOP 3 cele mai populare:

  • HTML – reprezinta content-ul unei pagini web, scrisul pe care il vezi
  • CSS – adauga stilul, modul in care este aranjat continutul site-ului
  • JavaScript –  tot ce inseamna interactiune cu serverul, pe pagina, event-uri (cum ar fi click)

Poti sa te gandesti la HTML ca fiind scheletul pe care il construiesti, apoi la CSS care “coloreaza” si da viata paginii, iar JavaScript care o face interactiva userului. Toate acestea tin de front-end.

Sincer, HTML, CSS si JavaScript sunt primele pe care ti le recomand in cazul in care vrei sa incepi sa inveti pentru a fi web developer. De asemenea, si Claudiu Ciumedean recomanda pentru incepatori HTML, apoi CSS, iar pe urma JavaScript. La ora actuala, Claudiu este Web Developer, student si consultant in Danemarca. Este super pasionat de asta si este mereu la curent cu noutatile din domeniu. El este si trainer in Platforma TeachBit.

#2 Backend (Web Developer)

Aici deja programarea necesita cunostinte mai avansate. Daca in front-end se construieste interfata pentru utilizator, aici se construiesc legaturilefunctiile si sarcinile care vor fi executate. Codul este executat pe un server web “in spatele” site-ului.

Una din cele mai intalnite exemple este o baza de date, de care site-ul va avea nevoie. Iar tot ceea ce este creat in back-end va influenta viteza cu care se va incarca pagina.
Gandeste-te, tu cate secunde astepti dupa un site care se incarca greu?

Timpul de incarcare este un factor important pentru optimizarea pe motoarele de cautare, el nu poate fi ignorat. Cea mai simpla metoda de optimizare a vitezei de incarcare este comprimarea imaginilor care se face prin diferite instrumente online.

O alta statistica interesanta:

  • Aproximativ 47% dintre oameni se asteapta ca o pagina de site web sa se incarce in 2 secunde sau chiar mai putin de atat.

Fiecare secunda in plus adaugata vitezei de incarcare creste rata de respingere a web site-ului.
Exemple de limbaje pentru back-end ar fi:

  • JavaScript (NodeJS)
  • Python (Django)
  • PHP (Laravel)

#3 Full-stack (Web Developer)

= Front-end + Back-end
Un web developer pe full stack este cel care intelege ambele concepte si are cunostinte din ambele procese de creare ale unui site. El este cel care are cunostintele necesare pentru a construi un site complet (fara ajutorul unei alte persoane), de la A la Z.

Pentru asta e nevoie sa cunosti mai multe tehnologii, lucrul cu baze de date, front-end si back-end. E nevoie de o viziune de ansamblu, de a fi stapan pe tot ceea ce necesita web site-ul, nu la nivel de expert, insa la a fi capabil in lucrul cu acestea.

Astea ar fi informatiile de baza despre procesul de construire al unui site. Acum hai sa intram putin in detalii.

Gandeste-te doar ce se intampla atunci cand primesti un mail pe care cineva ti l-a scris dintr-un browser. Atunci cand il citesti prin gmail, yahoo (sau altceva) o faci folosind ceea ce alti web developer -i si designeri au dezvoltat. Asta-i rezultatul. Iar odata ce ai mesajul, il citesti folosind HTML, CSS si JavaScript. Asta, in prima parte.

Stiai ca…

—>  75% din credibilitatea unei firme provine din site-ului web, daca ea nu investeste timp, bani si efort in construirea unui site proiectat elegant, va pierde increderea publicului, iar vanzarile vor scadea (webfx)

—> 73% dintre companii investesc in web design pentru a  se diferentia de concurenta (Blue Corona)

—> Aproximativ 47% dintre vizitatorii unui site se asteapta ca o pagina web sa se incarce in 2 secunde

Interesat in continuare de crearea de site-uri?

Te invitam sa te inscrii in cadrul platformei educationale TeachBit si sa parcurgi cursul de Web

Ce vei putea face dupa finalizarea cursului?

Acesta este un curs tehnic online, structurat pe săptămâni, prin care înveți cum să dezvolți cap-coadă site-uri web (alături de un portofoliu) cu HTML, CSS, JavaScript și Bootstrap, pornind de la zero. Odata realizat portofoliul (pe baza proiectelor pe care le dezvolti in cadrul cursului de Web Development), vei fi pregatit pentru a aplica si a trece interviurile de angajare, astfel reusind sa te angajezi si sa incepi sa lucrezi in domeniu.

cursuri it - web development - teachbit - claudiu ciumedean

Multa bafta iti dorim,

Echipa TeachBit

💻 Cursuri IT Gratuite pentru Elevi si Studenti. Intra pe teachbit.ro si aplica acum!

Articole similare

Răspunsuri

Average
5 Based On 1

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *