Ce sunt Bazele de Date si de ce le folosim?

Ce sunt Bazele de Date si de ce le folosim? - o discutie cu Matei Dogeanu

Ce sunt Bazele de Date si de ce le folosim?


Ce presupune un job ca Junior Database Developer?

Jobul de Database Developer presupune o activitate de dezvoltare software, creativa pe alocuri, si este necesara o gandire analitica, axata pe date si cifre.

Activitatile jobului sunt diverse, de la planificarea arhitecturii si design-ului bazei de date pana la dezvoltarea si testarea acesteia, iar in unele cazuri poate implica si discutii de pe urma carora sa se stabileasca solutii pentru probleme de business.

Este nevoie de rabdare, capacitate de a invata intr-un mod autodidact, abilitate de colaborare si persevereta pentru a excela in acest domeniu.

Cat se cauta partea de Baze de Date, ce salarii sunt, ce companii angajeaza?

Se cauta atat junior cat si mid si senior level in multiple arii ale domeniului bazelor de date. De la Database Developer, Database Administrator, Database QA, pana la DWH Developer, ETL Developer, BI Developer sau chiar Cloud Database Developer. Salariile sunt similare celorlalte joburi de programator si pornesc de la 2000 de lei pentru un internship, 4000-5000 de lei pentru junior si ajung la peste 10-12000 pentru oameni cu experienta mai mare de 5 ani. Lista companiilor este imensa, de la companii de consultanta precum IBM, Deloitte pana la banci (ING, BCR), si companii din aproape orice domeniu de activitate. Un simplu search pe LinkedIn cu cuvintele cheie Database Developer va returna peste 50 de companii care recruteaza in aria aceasta numai in Bucuresti.

Ce tehnologii exista pe partea de Baze de date?

Tehnologiile sunt si ele diverse, de la cele mai vechi (DB2, Oracle) pana la cele mai noi (Snowflake, AWS). Odata ce cunosti fundamentele iti poti alege orice tehnologie te atrage si sigur vei gasi compania care sa aiba nevoie de expertiza ta. Mai mult, compniile nu cauta experti in annumite tehnologii, ci experti in manipularea si analiza datelor, expertiza pe tehnologie putand fi acumulata in timpul job-ului.

Ce trebuie sa stii ca Junior Database Developer?

Trebuie sa stii conceptele fundamentale de Data Modeling (sau cum sa creezi o schema conceptuala a unei baze de date), cum sa creezi obiectele din respectiva schema (tabele, vizualizari, triggeri) si cum sa manipulezi si regasesti date intr-o baza de date (experienta cu crearea queryurilor). Pentru asta, primul pas este invatarea limbajului SQL.Mai mult, experienta cu orice alt limbaj de programare va fi de folos (fie el Java, C++ sau oricare altul) si este foarte importanta gandirea de programator (gandirea logica si analitica).

Despre Matei Dogeanu, Senior Database Developer

“Am inceput cariera in domeniul bazelor de date in 2015. Am ocupat pozitii de Full Stack Developer pentru BI, Database Admin, DWH Developer si Senior Cloud Database Developer si de-a lungul timpului am lucrat cu multiple tehnologii de baze de date. Incepand cu 2021 am decis sa impartasesc cunostintele mele cu viitorii programatori si am lansat o serie de cursuri care abordeaza diverse teme din domeniul bazelor de date.”

Interesat in continuare de Baze de Date si IT?

Te invitam sa te inscrii in platforma TeachBit si sa accesezi in mod gratuit cursul de Baze de Date (Data Analyst) realizat de catre trainerul nostru Matei Dogeanu. Intra aici pentru a vedea structura cursului.

Ce poti face dupa finalizarea cursului?

Dupa finalizarea cursului vei stapani cunostintele unui Junior Database Developer. Pe langa aceste cunostinte vei avea atat un proiect dezvoltat de la zero in Oracle SQL, cat si o serie de exercitii de dificultate medie rezolvate.

Toate acestea te ajuta la obtinerea unui job de Junior Database Developer, Junior Data Warehouse Developer (backend) sau oricarui alt job entry-level din domeniul bazelor de date, atat cu tehnologia Oracle, cat si cu alte tehnologii similare.

Tine minte, angajatorii pun accent pe cunoasterea conceptelor si pe dorinta de a invata noi tehnologii.

La ce te ajuta acest curs?

Cursul te pregateste pentru viitorul job, te invata teoria si iti propune o serie de exercitii si un proiect asemanator task-urilor unui Database Developer. Realizarea proiectului iti va oferi o oportunitate de a-ti demonstra cunostintele in cadrul unui viitor interviu de angajare.

curs it - TeachBit-Data-Analyst - baze de date - matei dogeanu
💻 Cursuri IT Gratuite pentru Elevi si Studenti. Intra pe teachbit.ro si aplica acum!

Articole similare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *