Salarii IT – Cât câștigă defapt un programator?

salarii in it 2022

Poate ai auzit deja ca in Romania nevoia de programatori este tot mai mare si se anticipeaza ca acesta va creste si mai mult in viitor. Acest ritm de crestere rapid duce la cererea mare de specialisti, care se datoreaza si sistemului de educatie care este depasit. Exista doar o acoperire de aproximativ 60% de studenti cu profil in IT, fata de cat este cererea. Dintre acestia nu toti vor alege o companie sau o firma de IT in Romania. Este evident si faptul ca salariile din IT cresc in mod constant.

Afla din acest video ce salarii sunt in IT in 2024:

Ce salarii sunt in IT in Romania?

Fiind intr-o crestere continua, piata de IT din Romania inregistreaza peste 100.000 de angajati pentru anul 2019, de 4 ori mai mult in comparatie cu anul 2008.

Afla din acest video ce salarii sunt in IT 👇

In anul 2020, in luna martie, castigul salarial mediu net lunar in serviciile IT a crescut la 8.289 RON, conform INS (Institutul National de Statistica). Iar acum, in 2024, a depasit pragul de 9.200 RON net.

Salarii in IT – 2020, 2021, 2022, 2023

Ca sa-ti dau o perspectiva, conform unei alte statistici din partea INS, in februarie 2019, IT-istii si programatorii au avut cel mai mare salariu mediu net dintre toate categoriile de angajati. Mai exact, un salariu net in februarie, 2019 a fost in medie 6.683 RON, iar in luna mai, 2019 a fost de 6.946 RON.

Salariile variaza considerabil, in functie de diferite posturi de munca.

Salariul de pornire pentru un programator junior intr-o companie mare este circa 3.500 lei/luna net.

Un programator senior poate avea intre 9.000 si 13.000 lei/luna, designerii intre 4.000 si 9.000 lei/luna, iar programatorii arhitecti pot castiga intre 13.000 si 16.000 lei/luna. Acestea sunt doar cateva exemple si estimari, dar bineinteles ca exista si multe exceptii ale caror salarii trec de pragul a 20.000 RON (4.200 EURO).

In general cand vine vorba de domeniul IT din Romania salariile se impart pe 3 categorii de nivele profesionale:
1) Junior
2) Middle
3) Senior

Daca vrei sa devii un specialist in domeniul IT, un aspect important care iti recomand sa-l ai in vedere este ca in IT se fac bani multi, dar acesti bani se afla in a 3-a categorie. Cand zic bani multi ma refer la un salariu de peste 10.000 RON / luna (adica peste 2000 EURO). Odata ce atingi acest nivel salarial poti spune ca ai un trai foarte bun, mult peste medie si poti incepe sa-ti folosesti banii pentru a trai viata care ti-o doresti.

Avand in vedere cele 3 categorii (de experienta din domeniul IT), iata cam cat poti castiga pentru fiecare nivel in parte:
1) Junior – salariu de 2500 – 4000 RON pe luna cu o experienta de 0 – 2 ani
2) Middle – salariu de 5000 – 8000 RON pe luna cu o experienta de 3 – 5 ani
3) Senior – salariu incepand de la 9000 RON pe luna cu o experienta de peste 6 ani

Acestea sunt doar anumite borne orientative, dar te asigur ca sunt oameni care castiga un salariu cu mult peste 20.000 RON (in ROMANIA!) din domeniul IT. De ce? Pentru ca au un nivel de expertiza si experienta foarte ridicat si produc foarte multa valoare organizatie.

2021 este un an al REINVENTARII. 2022 este despre VOCATIE & DIRECTIA IN VIATA. 2023 este despre A FACE CEEA CE STII CA VREI.

In acest an digitalizarea va creste tot mai accelerat. Este nevoie de ea la nivelul afacerilor, iar asta inseamna ca se vor cauta tot mai multi oameni care au cunostinte pe partea aceasta de digital. Gandeste-te la aplicatiile online, la platforme de comunicare online, la munca de la distanta si flexibilitatea de a lucra de oriunde (cu o securitate ridicata).

Companiile se vor focusa pe eficienta si pe rezultate concrete.

Daca vrei sa-ti creezi viitorul si sa nu accepti tot ce ti se pune sub nas, stabileste ce vrei. Ia o foaie si o hartie si raspunde-ti la urmatoarele intrebari:

#1. La ce nivel financiar vrei sa ajungi? Mai simplu zis, cat vrei sa ajungi sa castigi pe luna, in urmatorii 3 ani?
#2. Cat timp vrei sa lucrezi pe zi si cum preferi sa lucrezi (cate ore productive)?
#3. Din punct de vedere profesional, ce rol vrei sa ai si la ce nivel vrei sa ajungi?

Exemple de raspunsuri specifice la toate aceste intrebari gasesti la minutul 5:43 din video.
Stiai ca:

S-au facut anumite studii, iar concluzia a fost ca ajungand la un venit de 8.000 de RON pe luna, fericirea, bunastarea si satisfactia unei persoane in viata lui sunt impactate intr-un mod drastic.

Diferenta de fericire la nivel de salariu lunar de la 3.000 de RON la 5.000 de RON schimba total perspectiva vietii, inclusiv cresterea de la 5.000 de RON la 8.000 de RON. De la aceasta suma in sus schimbarile nu se mai simt atat de intens.

Nu uita ca banii nu aduc fericirea, doar o intretin, nici macar avand rolul de web developer. De aceea este important ca ceea ce vrei sa lucrezi zi de zi sa iti aduca entuziasm si s-o faci cu placere. Tine cont de asta atunci cand iti notezi raspunsurile.

Apoi gandeste-te: cum vei contribui in viata altora prin ceea ce faci? Ce rost are sa fii fericit, daca nu ai cu cine sa imparti bucuria?

Iti recomand sa treci prin acel exercitiu din video ca sa iti fie mai simpla planificarea viitorului tau si sa-ti pui ideile pe foaie. Rezultatele vor fi pe masura.

Spune-mi daca ti-a fost folositor acest articol in care ti-am conturat punctele cheie si cu ce ar trebui sa inceapa cineva care vrea sa devina un web developer.

Iti doresc mult spor in continuare!

Interesat in continuare de domeniul IT?

Iti vom lasa aici cateva materiale care sa te ajute sa incepi in domeniul IT de la zero, fara matematica, facultate sau experienta anterioara in domeniu.

  1. Descopera aria din IT cu care esti compatibil – CLICK AICI
  2. Incepe in IT prin TeachBit, platforma ta de cursuri IT si Tehnologie – CLICK AICI
Platforma TeachBit - Cursuri IT

Multa bafta iti dorim,

Echipa TeachBit

💻 Cursuri IT Gratuite pentru Elevi si Studenti. Intra pe teachbit.ro si aplica acum!

Articole similare

Răspunsuri

Average 
 5 Based On 1

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *