Programator în 2024: Ce trebuie să știi ca să te angajezi? | INTERVIU cu IT-iștii | Octavian Cimpu

ce trebuie sa stie un programator in 2022

Astazi vin catre tine cu un subiect foarte cautat din domeniul IT. Intrebarea care apare foarte des in online, acum in prezent, este: Cum arata un programator de top?

L-am intrebat pe Octavian Cîmpu, Fondator al Codegile.

Octavian, un om cu un drum inspirant: de la studentie la angajat, specializandu-se ca expert in zona de Software Development, catre mobile, ajungand in mod natural sa coordoneze, in cele din urma, echipe si regasindu-se astazi desigur, in mediul antreprenorial.

Asadar, pentru asta, hai sa vedem cum arata mindset-ul cuiva care vrea sa devina un programator de top. Acesta se bazeaza pe 3 piloni care sunt importanti pentru un om care alege sa fie de succes in domeniul IT-ului.

Octavian spune ca o mare parte dintre angajatori nu mai pun accent pe experienta, ci mai degraba vor sa inteleaga cat de mult isi doreste angajatul sa faca ceea ce isi propune. Daca iti doresti ceva, nimic nu te poate opri.

Dar cei mai multi oameni se impotmolesc aici, deoarece nu stiu exact ce vor sa faca in viitor. Nu au setat ceva clar in minte si nu stiu de unde sa inceapa. Secretul este ca nu conteaza atat de mult ceea ce vrei sa faci. Insa este important sa gasesti acel ceva care tie iti place.

Pentru ca trebuie sa inveti. Sa pornesti de undeva. E bine sa stapanesti macar o tehnologie. E bine sa fii pragmatic. Iar o tehnologie iti permite sa implementezi mai multe framework-uri pe viitor.

De exemplu, daca inveti Java, vei putea sa il folosesti in mai multe arii precum: mobile development, web development, backend development.

Atentie! Asta nu inseamna ca daca incepi acum cu Java, asta vei face urmatorii 10 ani.

Nimeni nu stie ce poate aparea maine in piata. Insa asta nu arata ca nu te poti adapta cu usurinta odata ce ai invatat un framework si stii ca vrei sa mergi intr-o directie clara si bine stabilita.

Iar cu timpul, iti imbogatesti baza ta de cunostinte.

Deci, cum arata un programator de top?

In primul rand, este un om pasionat si implicat care vrea sa invete cat mai multe si sa prinda cat mai multa experienta.

Nu exista o cheie standard a succesului (cel putin nu de la inceput).

Nu exista un drum predefinit pentru nimeni, iar tocmai aceasta flexibilitate sta și la baza unui mindset sanatos.

Pentru ca ne referim la un Mindset de Programator de Top, hai sa ne uitam prin cei 3 piloni pe care ti-am pregatit aici:

A. Orientare catre invațare permanenta
B. Importanta placerii in ceea ce faci – joaca-te!
C. Keep an open mind

A. Invatare – 3 condiții definitorii

Intai de toate, trebuie sa ai awareness fața de tehnologia din jurul tau, sa înțelegi la cel mai mic detaliu universul și procesele din spate. Nu-i chiar foarte greu, trebuie sa iti dezvolti o gandire analitica, completata de exercițiul permanent al logicii.

Prin ea, tot ce nu ai inteles inainte (mai ales fiind la inceput) va capata sens si poate fi reprodus, in diverse situatii in care te vei afla in viitor.

B. Joaca! – cea mai pragmatica optiune

Pragmatic – pentru ca trebuie sa incepi de undeva, mai bine spus cu o tehnologie anume, nu neaparat cu un proiect, si sa descoperi singur daca iti place.

Ai gasit drumul? Perfect. Cel mai probabil nu vei ramane oricum doar pe acea nișa mereu.

Joaca-te, exploreaza, devino expert in acea directie.
Este foarte important sa iti placa ceea ce faci.

C. Keep an open mind

Regula de aur – chiar daca ai ales un drum, nu te bloca acolo. Ai curajul sa explorezi, pentru scurte perioade de timp si alte tehnologii. Nici nu stii ce poti descoperi!

Acestia sunt cei 3 piloni importanti pe care se bazeaza mindest-ul unui programator de succes. Daca si tu vrei sa ai o cariera de succes in domeniul IT-ului, porneste de aici.
Cam atat cand vine vorba de Mindset. Suna simplu, nu?

Sper sa te ajute și nu uita, keep it simple!

Ne reauzim curand!


💻 Cursuri IT Gratuite pentru Elevi si Studenti. Intra pe teachbit.ro si aplica acum!

Articole similare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *