Ce este Linux si cum il folosesti: Ghidul complet pentru incepatori

curs LINUX PENTRU INCEPATORI TEACHBIT RAMON NASTASE

Acest tutorial iti va explica in detaliu ce este Linux si cum acest sistem de operare poate deveni cel pe care tu il folosesti cel mai mult. De fapt, termenul de “sistem de operarenu este tocmai corect pentru a defini Linux (el este un kernel, un nucleu care face legatura cu componentele hardware), dar putem sa il numim astfel pentru o mai usoara intelegere a ceea ce acesta face si cum functioneaza.

Ce este Linux?

Linux este nucleul (kernelul) care sta la baza unei familii de sisteme de operare extrem de larga la nivel global. Linux este kernelul care “alimenteaza” in ziua de astazi sisteme de operare precum:

  • Ubuntu (pentru sisteme desktop),
  • Android (pentru smartphone-uri, pentru smartwatch-uri, pentru software-ul masinii etc.),
  • Kali Linux (Hacking si Penetration Testing),
  • CentOS (pentru partea de servere), etc.

Linux a avut ca inspiratie un alt sistem de operare si anume Unix, extrem de popular in anii ’80. Unix reprezinta o alta familie de sisteme de operare, similara cu Linux. Sisteme de operare care au la baza Unix sunt:

  • macOS – OS-ul de la Apple pentru laptop-uri si Desktop-uri
  • iOS – OS-ul de la Apple pentru smartphone-uri si tablete
  • IBM – o parte din software-urile de la IBM sunt construite pe Unix
  • pfSense – cel mai folosit firewall OS pentru securizarea retelelor

Revenind la Linux, el ca software a fost lansat in anii ’90 de catre Linus Torvalds. Poti gasi mai jos un documentar despre intreaga poveste a acestuia si cum este el inspirat din UNIX.

Ceea ce il face deosebit este gratuitatea si faptul ca oricine il poate modifica. Utilizatorii ce detin cunostintele necesare de programare ii pot adauga elemente si chiar schimba interfata grafica, facandu-l un sistem personalizat de operare.  

Dupa cum am spus, Linux nu este chiar un sistem de operare, ci un kernel.

 Sta la baza altor sisteme de operare si interactioneaza direct cu hard-ul. Dar vei vedea in video cum functioneaza un kernel si de ce alte sisteme Linux se ajuta pentru a face calculatorul sa functioneze. 

Unul dintre cele mai raspandite sisteme de operare, mai ales cand vine vorba de servere, Linux este considerat foarte stabil, fiind folosit de multi programatori si specialisti in IT. Il poti folosi chiar daca nu esti un expert in domeniu deoarece este complet gratuit si deloc greu de stapanit.

 Aceasta serie de tutoriale te va ajuta sa folosesti Linux pentru calculatorul personal cat si in programare, deoarece este folositor pentru ambele moduri de utilizare si iti poate fi de mare ajutor daca lucrezi in domeniul IT.

De ce este folosit Linux?

 Si acum hai sa vedem de ce Linux este utlizat de atat de multa lume si in ce se foloseste el mai exact. O sa fii surprins sa afli pe ce fel de dispozitive poate fi instalat si functiona intr-un mod cat mai eficient. O parte din motivele principale pentru care Linux este atat de folosit sunt:

  • Pentru ca este Gratuit – oricine il poate downloada, instala si folosi
  • Pentru ca este customizabil – se poate face orice intrand in codul sursa, schimband chiar elemente din kernel
  • Pentru ca este Open Source – sursa lui se afla pe un server de stocare, oricine putand lucra la codul sursa si face adaugiri. Are sute de mii de contribuitori, incluzand Microsoft, care contribuie la imbunatatirea lui.

Urmareste acest video de mai jos pentru a vedea cand si unde este Linux folosit 

Unde este Linux folosit?

 Cand vorbim despre unde poate fi Linux folosit, afla ca in functie de ceea ce ai nevoie, sisteme de operare dezvoltate din el pot fi instalate pe:

  • Desktop
  • PC-uri
  • Laptopuri
  • Smartphonuri si tablete
  • Device-uri IoT
  • Mai ales servere

De fapt, peste 80% din servere folosesc Linux deoarece are mult mai putine vulnerabilitati decat Windows-ul. Contribuitorii la acest kernel gratuit nu se grabesc sa lanseze un produs nou si sa incaseze castiguri din munca lor, ceea ce inseamna ca eforturile investite in imbunatatirea Linux sunt facute in mod natural si de catre cei care se confrunta cu orice fel de probleme de securitate si functionare, zi de zi.

Daca ai Android pe telefon sau tableta , te folosesti automat de Linux pentru ca acest sistem de operare este facut in totalitate in kernelul despre care eu vorbesc aici. Multi decid sa il instaleze deoarece consuma resurse foarte putine, ceea ce este un avantaj imens fata de celelalte sisteme. Sa nu mai vorbesc de cat de stabil si rapid poate fi, in special cand folosit din linia de comanda.

Iata o lista cu 10 lucruri pe care le poti face cu Linux

  1. Utilizarea Linux ca sistem de operare pentru calculatorul personal sau server.
  2. Administrarea sistemului de operare si a server-ului prin intermediul liniei de comanda sau a interfetei grafice de utilizator.
  3. Instalarea si administrarea aplicatiilor open-source, cum ar fi LibreOffice sau Firefox.
  4. Crearea si administrarea bazelor de date, cum ar fi MySQL sau PostgreSQL.
  5. Utilizarea Linux pentru programare, prin intermediul limbajelor de programare precum Python, C sau Java.
  6. Utilizarea Linux pentru crearea de site-uri web si aplicatii web, prin intermediul aplicațiilor precum Apache sau Nginx.
  7. Crearea si administrarea de retele, prin intermediul aplicatiilor precum iptables sau OpenVPN.
  8. Utilizarea Linux pentru creativitate digitala si editare video prin intermediul aplicatiilor precum GIMP sau Blender.
  9. Utilizarea Linux pentru crearea de jocuri prin intermediul aplicatiilor precum Unity sau Unreal Engine.
  10. Utilizarea Linux pentru automatizarea proceselor prin intermediul scripturilor shell sau a aplicatiilor precum Ansible sau Puppet.

Tutorial Instalare Linux

In acesta sectiune vom incepe discutia despre lucrul in Sistemul de Operare (OS) Ubuntu bazat pe kernelul Linux.

In cele ce urmeaza vom face primii pasi in lumea acestui minunat OS si vom invata cum sa-l instalam pe PC-ul nostru, care sunt pasii de urmat in procesul de instalare, lucrul de zi cu zi in Ubuntu, iar la sfarsit vom intra chiar si in Terminal (arma secreta a acestui OS) si vom da cateva comenzi de baza 🙂 Hai sa incepem !

1) Pregatirea pentru Instalarea Linux

In acest clip trecem , pas cu pas, prin procesul de setare si instalare a unei masini virtuale in VirtualBox pe Windows. Eu folosesc Distributia de Linux, Ubuntu. 😉

Programul care face posibila virtualizarea se numeste VirtualBox. Acesta este dezvoltat de catre Oracle si il gasesti gratuit accesand urmatorul link: https://www.virtualbox.org

O alternativa a acestui program este softul de virtualizare de la VMware si anume Workstation sau Player (gratuit) pentru Windows/Linux si Fusion pentru macOS.

In aceste tutoriale eu folosesc VirtualBox deoarece este o solutie relativ stabila si gratuita, astfel il poti descarca si tu de la link-ul de mai sus si te poti juca cu orice OS doresti (fie ca este vorba de Windows XP/7/8.1/10 sau orice alta distributie de Unix sau Linux).

Urmareste in acest clip care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a creea o masina virtuala:

Link-uri utile:

[1] VirtualBox: https://goo.gl/l3wrf
[2] Ubuntu: https://goo.gl/S4q3Y0

2) Procesul de instalare al Linux

In general instalarea unui Sistem de Operare (Windows, Linux, macOS etc.) nu este complicata. Selectezi cateva optiuni, Next, Next, Finish si gata ! Exact asa este si cand vine vorba de instalarea Ubuntu.

Pentru inceput iti alegi:

1) Limba in care doresti sa lucrezi

Dupa care este timpul:

2)  Sa partitionezi Hard Disk-ul (adica sa alegi ce dimensiune vrei sa aloci pentru Ubuntu (/), pentru utilizator (/home) etc.),

3) Sa alegi locatia (care iti va seta si data si ora specifica)

4) Iar la sfarsit vei definii un Username si o Parola.       

Pentru a face lucrurile mai simple pentru tine, iti recomand sa urmaresti tutorialul de mai jos. In acest clip trecem , pas cu pas, prin procesul de instalare a OS-ului Ubuntu intr-o masini virtuale in VirtualBox  😉

Comenzi de Baza in Terminalul Linux

In acesta sectiune vom incepe discutia despre terminalul Linux si mai exact vom vedea cateva comenzi de baza in Linux. In cele ce urmeaza vom face primii pasi in lucrul de zi cu zi in Ubuntu Linux, iar la sfarsit vom intra chiar si in terminal (arma secreta a acestui OS) si vom da cateva comenzi de baza in Linux 🙂

3) Lucrul de zi cu zi in Ubuntu

Ubuntu este cea mai populara forma (distributie) de Linux, existenta la ora actuala, iar eu o voi folosii pe tot parcursul acestor tutoriale.

In clip-ul de mai jos vorbim despre cum arata interfata grafica (GUI) din Ubuntu, testam cateva programe si vorbim pe scurt despre modurile in care putem instala acest OS pe PC/Laptop:

  1. Mod Dual-Boot – exista in paralel Windows si Ubuntu, dar alegi unul din aceste 2 OS-uri in momentul in care pornesti calculatorul
  2. Folosind o Masina Virtuala – eu prefer acest mod deoarece este mult mai simplu de folosit si instalat. In clip-urile viitoare iti voi arata cum poti sa instalezi un OS intr-o astfel de masina virtuala.

Urmareste clip-ul de mai jos:

4) Comenzi de Baza in Linux din Terminal

A sosit momentul sa folosim elementul de baza care face orice distributie Linux (printre care si Ubuntu) populara si anume Terminalul.  Acesta este o unealta foarte puternica, datorita functionalitatii (putem manipula sistemul mai bine fata de modul grafic) si al flexibilitatii pe care il ofera.

In acest terminal noi folosim shell-ul, un program care ia comenzile (ls, cd, pwd etc.) si le trimite mai departe OS-ului care se va ocupa de procesarea lor si intoarcerea rezultatului.

Daca esti interesat sa inveti mai multe despre IT & Linux, atunci iti recomand materialele de AICI.

Shell-ul default (si in acelasi timp, cel pe care il folosim si noi) din Ubuntu este “bash“. Bash ne permite sa dam toate aceste comenzi si el incearca sa raspunda cu un rezultat pentru fiecare comanda introdusa de noi.

$ls                     //listeaza continutul folder-ului curent
$cd Desktop/            //schimba folderul in care ne aflam
$passwd                 //schimba parola curenta  

Toate aceste comenzi ne intorc un rezultat. In cazul in care am fi introdus comanda $hellothere, bash, by default, nu ar fi stiut de ea si ne-ar fi intors un mesaj de eroare, cum ca acesta comanda nu exista.

Iata toate aceste comenzi ilustrate in urmatorul clip:

Alte comenzi utile:

$pwd            //ne indica unde ne aflam in toata structura de foldere
$echo "text"    //va afisa la consola cuvantul Text, il poti folosi pentru a "printa orice cuvant doresti"
$whoami         // indica cu ce username esti logat pe Linux

Iar mai jos poti urmari o versiune imbunatatita a clipului precedent:

Iti multumesc pentru interesul si atentia acordata acestui articol despre comenzi de baza in Linux.

Daca esti interesat sa inveti mai multe despre IT & Linux, atunci iti recomand materialele de AICI.

Click AICI pentru a afla mai multe.

Rezumat despre instalarea Linux

Ce este Linux?

Linux este nucleul (kernelul) care sta la baza unei familii de sisteme de operare extrem de larga la nivel global. Linux este kernelul care “alimenteaza” in ziua de astazi sisteme de operare precum:

Cum instalezi Linux?

Ai la dispozitie 2 moduri principale prin care poti instala Linux pe sistemul tau (laptop sau desktop):
1) Dual-Boot – un OS paralele cu cel existent
2) Masina Virtuala – ca o aplicatie pe Desktop-ul tau Windows/Mac

Ce urmeaza pentru a invata Linux si mai bine?

Iti multumesc pentru interesul si atentia acordata acestui articol despre ce este Linux si cum sa-l folosesti.

In continuare, iti recomand sa arunci o privire peste cursurile pe care le oferim pe aceasta tema a Linux-ului, a serverelor si a scripting-ului din domeniul IT. Afla mai multe aici!

Daca esti interesat sa inveti mai multe despre IT & Linux, atunci iti recomand materialele de AICI.

curs linux servere python teachbit ramon nastase

Click AICI pentru a afla mai multe.

Mult succes,

Ramon Nastase

IT-ist Optimist, Pasionat de Educatie

Autor, Trainer, Antreprenor

Fondator & CEO TeachBit.ro

💻 Cursuri IT Gratuite pentru Elevi si Studenti. Intra pe teachbit.ro si aplica acum!

Articole similare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *