Ce este un Server si cum functioneaza? | Cursuri IT

Notiunea de server este una foarte simpla, desi multa lume o complica. Un server nu este decat un calculator care ofera accesul la anumite servicii (Web, Mail, Baze de date, Securitate, etc). Asta este tot ce face un server.

Acesta nu (mai) este un echipament foarte mare care costa foarte mult si care e greu de setat. Chiar si un ceas inteligent poate sa devina un server. Pana si frigiderul smart poate fi unul 🙂

Spre exemplu, Routerul tau Wireless de acasa contine un server care ofera acces la un serviciu Web. Practic un site intern, gazduit de Router care foloseste ca un mod de configurare al echipamentului.

In acest tutorial, Ramon Nastase, ne explica in detaliu ce este un Server, cum functioneaza un Server si modelul client – server. Urmareste tutorialul de mai jos 👇

Tipuri de Servere

Dupa cum am spus, un server este un calculator sau un sistem de calculatoare care ofera servicii de retea la alte calculatoare sau dispozitive conectate la acea retea. Acestea pot include servicii de stocare, imprimare, gazduire web, autentificare, gestionare a bazelor de date sau orice alte servicii necesare pentru a sustine activitatile utilizatorilor. Un server poate fi fizic sau virtual, si poate functiona folosind diferite sisteme de operare, cum ar fi Windows sau Linux.

Iata 10 tipuri de servere pe care le poti intalnii in situatii (destul de) dese:

  1. Serverul de fisiere: stocheaza si gestioneaza fisierele utilizatorilor, permitand accesul la acestea de la mai multe computere sau dispozitive.
  2. Serverul de imprimare: gestioneaza imprimantele conectate la retea si distribuie documente la acestea.
  3. Serverul de gazduire web: gazduieste site-uri web si le face accesibile prin intermediul internetului.
  4. Serverul de autentificare: verifica identitatea utilizatorilor si permite accesul la serviciile de retea.
  5. Serverul de baze de date: stocheaza, gestioneaza si ofera acces la baze de date.
  6. Serverul de aplicatii: ruleaza programe sau aplicatii specifice pentru utilizatori si le ofera acces la acestea prin intermediul retelei.
  7. Serverul de mail: gestioneaza si livreaza mesajele de e-mail.
  8. Serverul de streaming media: transmite continut media, cum ar fi muzica sau videoclipuri, prin intermediul retelei.
  9. Serverul de backup: stocheaza copii de siguranta ale datelor de pe alte servere sau computere.
  10. Serverul de virtualizare: permite crearea si gestionarea mai multor sisteme virtuale pe un singur server fizic.

Instalarea unui Server pe Windows

Instalarea unui server nu este dificila (in mod special pe Windows), iar in acest tutorial, Ramon Nastase, ne arata cum sa instalam un server pe calculatorul/laptopul nostru pentru a incepe sa ne facem de cap 😉

Instalarea unui Server pe Linux

VPS inseamna Virtual Private Server. Daca ti-ai dorit vreodata sa ai propriul server pe care sa il poti accesa de oriunde si oricand, acest material video te va ajuta.

In acest tutorial vei invata cum poti avea propriul server virtual in Linux si cum il poti folosi. Totul fara a fi nevoie sa platesti ceva. Vei afla ce provider poti folosi si mai ales cum. Este foarte usor sa iti creezi un VPS. Daca vei fi atent la ce iti arat in tutorial, vei avea tot de ceea ce ai nevoie in mai putin de 10 minute.

Ce urmeaza pentru a invata partea de Servere & Linux si mai bine?

Iti multumesc pentru interesul si atentia acordata acestui articol despre ce este Linux si cum sa-l folosesti.

In continuare, iti recomand sa vorbesti cu unul dintre Expertii nostri pentru a afla cei 3 pasi pentru a face reconversie profesionala in IT.

tutorial linux pentru incepatori teachbit

Click AICI pentru a afla mai multe.

Mult succes,

Echipa TeachBit.ro

💻 Cursuri IT Gratuite pentru Elevi si Studenti. Intra pe teachbit.ro si aplica acum!

Articole similare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *