Ce este un VPN si cum il setezi (Gratuit) pe Laptop/PC/Telefon

Ce este un VPN si cum il setezi (Gratuit) pe Laptop:PC:Telefon

Ce este un VPN?

Un VPN (Virtual Private Network) este un tunel privat care leaga 2 sau mai multe Retele prin Internet. Beneficiul unui VPN consta in faptul ca leaga cele 2 retele (ca si cum ar fi direct conectate) si securizeaza (prin criptarea, stabilirea integritatii si autentificarea datelor) traficul dintre acestea. Pe langa asta ne ofera si anonimitate in Internet (adresa IP publica este complet diferita fata de cea reala).

Intr-o retea, fie ca esti conectat la un wireless public sau la conexiunea 4G, traficul generat de telefonul sau de laptopul tau poate fi deschis unui atac.

Presupunem ca aven un router, providerul de internet și serverul Google sau alt server la care dorim conectarea. In aceasta retea putem avea un switch imaginar si calculatorul sau telefonul nostru mobil, care este conectat la routerul wireless.

Ce se poate intampla este ca cineva sa apara în retea – un hacker – si sa incerce sa ne faca sa ii trimitem datele sau traficul, pentru ca el sa il trimita mai departe catre router si in internet. Procesul normal ar fi ca datele sa treaca prin router si apoi direct in internet.

Dar in acest caz, informatia va trece intai prin calculatorul atacatorului, si apoi la router si in internet. Acest tip de atac este cunoscut sub numele de MITM (Man in the Middle).

Practic, avem pe cineva care “asculta” traficul și foloseste diferite tool-uri ca SSL strip sau ark spoofing, si compromite datele sau fura sesiunile și parolele.

De unde poti obtine un VPN?

Tunnel Bear este una dintre cele mai eficiente metode de VPN. Cu acest software, vei folosi serverele lor VPN. Aceste servere se pot gasi peste tot in lume, in România inclusiv.

VPN-ul lor va cripta traficul pe care il transmitem. In cazul acesta, datele noastre vor fi transmise criptat si vor trece la VPN, apoi la internet și Google Romania, Google America sa zicem, depinde unde ne aflam sau ce IP folosim, pentru că VPN ne poate schimba și IP-ul.

Cu un un alt IP vom putea ajunge la Google US sau alta locatie. Poate crezi ca gresesc si ca VPN nu funcționeaza in acest mod, si ca traficul va trece întai prin calculatorul hacker-ului. Intr-adevar, traficul va trece prin computerul atacatorului, dar indiferent daca el aplica sau nu SSL strip sau altceva, nu va putea sa vada nimic din ceea ce noi transmitem, deoarece totul va fi criptat. Internetul va merge un pic mai greu, dar traficul nostru va fi securizat.

Această metoda de VPN este de tip Remote Acess (accesare de la distanta). Este special conceput pentru web security și ofera si anonimitate utilizatorului, Google recunoscandu-ne dupa IP-ul pe care il folosim, si nu dupa cel real. Este de fapt cea mai simpla metoda de a fi anonim pe internet. Cu un IP diferit, vei obtine cautari pe Google din locatia unde ai IP-ul VPN-ului.

Daca te afli intr-o locatie in care nu ai acces la anumite resurse, vei putea folosi VPN-ul pentru a accesa informatia din alta tara.

Vrei sa inveti si mai multe despre VPN, Servere si Securitate IT?

Urmareste tutorialul de mai jos pentru a afla cum sa faci Reconversie Profesionala in Securitate IT (Linux, Servere, Retele, Securitate Cibernetica) in mai putin de 12 luni, pornind de la zero

💻 Doresti sa faci reconversie profesionala pe partea de Securitate IT? Participa la urmatorul curs de Securitate Cibernetica cu mentorat din partea lui Ramon Nastase. Completeaza acum, formularul de inscriere de aici: LINK

SecuritateIT.com
💻 Cursuri IT Gratuite pentru Elevi si Studenti. Intra pe teachbit.ro si aplica acum!

Articole similare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *